De Techniek
Om de baan te digitaliseren, gebruik ik de volgende techniek.

YaMoRC  YD 7001

De bais van deze centrale is de Digikeijs DR5000. Toen de geestelijk vader van deze centrale Karst Drenth zijn eigen weg ging, en Digikeijs uiteindelijk failiet ging, kwam er een update voor deze centrale. Een beter WIFI moduul en volledig andere firmware. Ik heb deze update gedaan, en heb nu dus de YD7001. De centrale is de interface tussen mijn PC en de baan.

Image
Image

Digikeijs DR4088LN

Je wilt graag weten waar je treinen zich bevinden op de baan. Daartoe deel je de baan in secties. Elke sectie is verbonden met een S88  moduul en op elk moduul kan je 16 secties aansluiten. Het laatste moduul is bij mij een LN versie. Dat wil zeggen dat hij alle informatie door geeft aan de centrale middels het loconet protocol(serieele data). Ik had deze decoders al, anders was ik voor de ARLOCO gegaan van Nico(zie de Mardec). Blijft toch het mooiste zelf de boel in elkaar solderen ;-)

https://www.arcomora.com/mardec/

Nu wil je nog van alles aansturen op de baan. Bijvoorbeeld de servo's waarmee je de wissels bedient. Maar ook verlichting in huisjes of straatverlichting of wat dan maar ook. Nico Teering vond het jammer dat de ARDUINO hier zo weinig voor gebruikt werd, terwijl die goedkoop en veelzijdig is. Dit werd dus de basis van de Mardec. Lees verder op zijn website ARCOMORA.(naam van het hele concept).

Image
Image

https://www.arcomora.com/mardec/

Dit is het nieuwste model van de Mardec, Alles nu op een printplaatje, de ATMEL processor is gebootload met de ARDUINO firmware. Deze versie kan net als de MARDEC het DCC signaal (serieel protocol) inlezen vanaf de baan.

https://www.arduino.cc/

En natuurlijk de losse ARDUINO UNO, Die ik ondermeer gebruik voor de aansturing van de draaischijf waar ik nog mee bezig ben. Het shield van de MARDEC gebruik ik hierbij om het dcc signaal van de baan uit te kunnen lezen richting arduino.

Image